domingo, 30 de octubre de 2011

EXPOSICIÓ SOBRE POLÒNIA





               Polònia és una República Democràtica multipartidista. És un dels països europeus més grans: té 312.000 Km2 i la població és de 38 milions de persones. Els colors de la bandera són blanc i vermell i la capital és Varsòvia.
                Els països veïns són: Alemanya, República Txeca, Eslovàquia, Ucraïna, Belorússia, Lituània i Rússia.
                Els personatges més emblemàtics són: Mikolaj Kopernik, Maria Curie-Sklodowska, Fryderyk Chopin, Lech Walesa, Karol Wojtyla.
                Fa 1500 anys que Polònia apareix com Estat. La nostra situació geopolítica sempre ens ha complicat molt el desenvolupament del país.
                En 1975 Polònia va ser dividida entre Rússia, Prússia i l´Imperi Austro-hongarès. Polònia va desaparèixer del mapa com Estat, però sempre hem lluitat per la nostra independència. Finalment ho hem aconseguit en 1918, després de quasi 120 anys!
                Desafortunadament, la nostra llibertat va desaparèixer en 1939 quan va començar la II Guerra Mundial. Polònia va ser atacada, per una banda pels nazis, i per l´altre pels soviètics. Quan va acabar la guerra, els soviètics van imposar-nos el règim comunista, que mai ha sigut acceptat pel poble polonès.
                En 1980 el sindicat “Solidarnosc” liderat per Lech Walesa va començar la fi del comunisme a l´Europa del centre i de l´est.
                Des de 2004 Polònia forma part de la Unió Europea.

No hay comentarios:

Publicar un comentario